Leopárd kalács

Hozzávalók

0/14Hozzávalók
  • a lekenéshez:
  • a szóráshoz:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A lisztet, keményítőt, sót, porcukrot, vaníliás cukrot egy tálba mérjük, belereszeljük a narancshéjat és jól összekeverjük. Közben egy teáskanál cukorral, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az olvasztott vajjal, és az egy tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez öntjük, és jól összegyúrjuk.
  • Mikor szép fényes rugalmas tésztát kapunk, ami nem ragad már a kezünkhöz, akkor ketté osztjuk. Az egyik gombócot félretesszük, a másikat még ketté osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk az 5 g kakaót + 1 evőkanál tejet, a másikba a 15 g kakaót +1 evőkanál tejet. Mindhárom gombócot letakarva félretesszük, és meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük.
  • Mikor megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk, és mindhárom gombócot 7 részre osztjuk, vagyis 21 db gombócot kapunk. Először a világos kakaós tésztákból sodrunk kb. 21 cm-es hurkákat, majd a sötétebb kakaós tésztákat csíkokra nyújtjuk, amelyekbe belecsavarjuk az előzőleg sodort hurkákat. Amikor mind a 7 kakaós rúddal elkészültünk, akkor a fehér tésztákat ugyanúgy kisodorjuk, és hosszúkás formára kinyújtjuk, hogy belecsavarjuk a kakaós rudakat.
  • Sütőpapírral kibélelünk egy kb.11x22 cm-es püspökkenyér formát és 2-3-2 formában lerakjuk a tésztarudakat. Letakarva megint 1 óra hosszát kelesztjük, míg a duplájára nő. Kelesztés után a megmaradt tojásfehérjével lekenjük, jégcukorral megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Mennyiség: 1 személyre