Leopárd kalács

Hozzávalók

  • 38 dkg liszt
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 csipet
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő (+ 1 teáskanál cukor)
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db narancs vagy citrom reszelt héja
  • 5+15 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál tej
  • a lekenéshez:

  • 1 db tojásfehérje
  • a szóráshoz:

  • jégcukor (elhagyható)

Elkészítés

  1. A lisztet, keményítőt, sót, porcukrot, vaníliás cukrot egy tálba mérjük, belereszeljük a narancshéjat és jól összekeverjük. Közben egy teáskanál cukorral, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az olvasztott vajjal, és az egy tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez öntjük, és jól összegyúrjuk.
  2. Mikor szép fényes rugalmas tésztát kapunk, ami nem ragad már a kezünkhöz, akkor ketté osztjuk. Az egyik gombócot félretesszük, a másikat még ketté osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk az 5 g kakaót + 1 evőkanál tejet, a másikba a 15 g kakaót +1 evőkanál tejet. Mindhárom gombócot letakarva félretesszük, és meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük.
  3. Mikor megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk, és mindhárom gombócot 7 részre osztjuk, vagyis 21 db gombócot kapunk. Először a világos kakaós tésztákból sodrunk kb. 21 cm-es hurkákat, majd a sötétebb kakaós tésztákat csíkokra nyújtjuk, amelyekbe belecsavarjuk az előzőleg sodort hurkákat. Amikor mind a 7 kakaós rúddal elkészültünk, akkor a fehér tésztákat ugyanúgy kisodorjuk, és hosszúkás formára kinyújtjuk, hogy belecsavarjuk a kakaós rudakat.
  4. Sütőpapírral kibélelünk egy kb.11x22 cm-es püspökkenyér formát és 2-3-2 formában lerakjuk a tésztarudakat. Letakarva megint 1 óra hosszát kelesztjük, míg a duplájára nő. Kelesztés után a megmaradt tojásfehérjével lekenjük, jégcukorral megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.