Kötött galuska leves

Kötött galuska leves

Hozzávalók

0/19Hozzávalók
  • a leves betéthez:

Elkészítés

0/5Utasítások
  • A szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt a zsírból szűrőlapáttal kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk.
  • A sárga-, fehérrépát, valamint a zellergumót lereszeljük, és két evőkanál szalonnazsíron addig pároljuk, míg a levét el nem fövi, meghintjük pirospaprikával és őrölt borssal, felengedjük 3 l vízzel. Beletesszük a burgonyát, póréhagymát, paprikát, paradicsomot, zellerzöldet, ha felforrt a leveskockát és a füstölt szalonnabőrkét.
  • Amikor a zöldségek puhára főttek a leves leszűrjük. Közben elkészítjük a kötött galuskát.
  • A hagymát nagyon apróra vágjuk, a szalonnazsíron üvegesre pirítjuk, és beletesszük a pirospaprikát. A lisztből és a tojásból levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a paprikás, pirított hagymával, amibe belekeverhetjük a szalonnapörcöt is. Megszórjuk sóval és őrölt borssal.
  • A tésztát ujjnyi széles csíkokra sodorjuk, és a csíkokat hosszában levágjuk. A csíkokból csomókat kötünk, amelyet a csomó mellett levágunk, és kötjük a következőt, amíg a sodort tésztacsíkok elfogynak. Ezeket a "kötött galuskákat" a leszűrt levesünkben puhára főzzük. (Próbaképpen egy galuskát kiveszünk a levesből, kettévágjuk, és ha a tészta közepe már nem fehér, elkészült.) A főzés legvégén a levesbe szórjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet.
Mennyiség: 1 személyre