Hozzávalók
- a leves betéthez:
Elkészítés
- A szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt a zsírból szűrőlapáttal kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk.
- A sárga-, fehérrépát, valamint a zellergumót lereszeljük, és két evőkanál szalonnazsíron addig pároljuk, míg a levét el nem fövi, meghintjük pirospaprikával és őrölt borssal, felengedjük 3 l vízzel. Beletesszük a burgonyát, póréhagymát, paprikát, paradicsomot, zellerzöldet, ha felforrt a leveskockát és a füstölt szalonnabőrkét.
- Amikor a zöldségek puhára főttek a leves leszűrjük. Közben elkészítjük a kötött galuskát.
- A hagymát nagyon apróra vágjuk, a szalonnazsíron üvegesre pirítjuk, és beletesszük a pirospaprikát. A lisztből és a tojásból levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a paprikás, pirított hagymával, amibe belekeverhetjük a szalonnapörcöt is. Megszórjuk sóval és őrölt borssal.
- A tésztát ujjnyi széles csíkokra sodorjuk, és a csíkokat hosszában levágjuk. A csíkokból csomókat kötünk, amelyet a csomó mellett levágunk, és kötjük a következőt, amíg a sodort tésztacsíkok elfogynak. Ezeket a "kötött galuskákat" a leszűrt levesünkben puhára főzzük. (Próbaképpen egy galuskát kiveszünk a levesből, kettévágjuk, és ha a tészta közepe már nem fehér, elkészült.) A főzés legvégén a levesbe szórjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet.
Mennyiség:
1 személyre