Kötött galuska leves

Hozzávalók

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1/2 db zellergumó
  • 2 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • kb. 10 cm póréhagyma
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 db húsleveskocka
  • a leves betéthez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál szalonnazsír
  • pirospaprika
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. A szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt a zsírból szűrőlapáttal kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk.
  2. A sárga-, fehérrépát, valamint a zellergumót lereszeljük, és két evőkanál szalonnazsíron addig pároljuk, míg a levét el nem fövi, meghintjük pirospaprikával és őrölt borssal, felengedjük 3 l vízzel. Beletesszük a burgonyát, póréhagymát, paprikát, paradicsomot, zellerzöldet, ha felforrt a leveskockát és a füstölt szalonnabőrkét.
  3. Amikor a zöldségek puhára főttek a leves leszűrjük. Közben elkészítjük a kötött galuskát.
  4. A hagymát nagyon apróra vágjuk, a szalonnazsíron üvegesre pirítjuk, és beletesszük a pirospaprikát. A lisztből és a tojásból levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a paprikás, pirított hagymával, amibe belekeverhetjük a szalonnapörcöt is. Megszórjuk sóval és őrölt borssal.
  5. A tésztát ujjnyi széles csíkokra sodorjuk, és a csíkokat hosszában levágjuk. A csíkokból csomókat kötünk, amelyet a csomó mellett levágunk, és kötjük a következőt, amíg a sodort tésztacsíkok elfogynak. Ezeket a "kötött galuskákat" a leszűrt levesünkben puhára főzzük. (Próbaképpen egy galuskát kiveszünk a levesből, kettévágjuk, és ha a tészta közepe már nem fehér, elkészült.) A főzés legvégén a levesbe szórjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet.