
Hozzávalók
- a töltelékhez tetszés szerint:
- a kenéshez:
- a szóráshoz:
Elkészítés
- Először elkészítjük a tölteléket: a keményebb hozzávalókat (pl. szalonna, kolbász, tepertő, sült hús) ledaráljuk, ha gombát is használunk, pici olajon megpároljuk, a vöröshagymát lereszeljük, és az egészet annyi tejföllel keverjük össze, hogy kenhető masszát kapjunk. Ha szükséges ízesítjük sóval, borssal.
- A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel bedagasztjuk. Dagasztás után a tésztát három egyenlő súlyú darabra osztjuk, melyekből kis cipókat formázunk. Az első cipót jó vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Ezután a második cipót is kinyújtjuk ugyanakkorára. Rátesszük az első lapra, ezen elkenjük a tölteléket. Végül a harmadik kinyújtott cipóval befedjük az egészet, majd lekenjük vajjal.
- A tészta két oldalát behajtjuk úgy, hogy a behajtott szélek összeérjenek, majd a másik két lezáratlan végét kicsit visszahajtjuk, végül pedig az egészet félbe hajtjuk, hogy teljesen zárt legyen, és a töltelék ne tudjon kibújni belőle.
- Egy kb. 25x30 cm-es tepsit a maradék vajjal kikenünk, belehelyezzük a lezárt tésztát, és letakarva egy órát kelesztjük. Kelés közben néhányszor lapogassuk meg, hogy a tészta szépen kitöltse a tepsi méretét.
- Amikor megkelt, négyzetekre, vagy cikkekre bevágjuk a tetejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át -, megkenjük tojással, és megszórjuk a magokkal. 180 fokos sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Mennyiség:
1 személyre