Zöldbabfőzelék

Hozzávalók

0/12Hozzávalók

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A friss zöldbabot megtisztítjuk (végeit levágjuk, szálkáit lehúzzuk), megmossuk, átlósan kb. egy-két centis darabokra vágjuk. A friss/fagyasztott babot annyi sós vízbe tesszük fel főzni, amennyi ellepi. (Az üveges babot nem kell főzni, mert előfőzött.) Ha a bab felforrt beletesszük a leveskockát, és mérsékeljük a tüzet.
  • Amikor a bab megpuhult, leszűrjük, de a leszűrt levét is félretesszük, mivel a rántáshoz fogjuk felhasználni. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a lisztet, mellyel fehéredésig pirítjuk, majd beletesszük a lereszelt fokhagymát, mellyel éppen csak addig sütjük, míg a „fokhagyma illatát” megérezzük.
  • Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük és kevés hideg vízzel, valamint a leszűrt bab főzőlevével (az üveges bab esetében a konzervlével, ha ez kevés, plusz vízzel) felöntjük. Hozzákeverjük a zöldbabot, visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg kellően besűrűsödik.
  • Kevés ecettel és cukorral (az üveges babnál vigyázzunk, mert lehet, hogy már tartalmaz ecetet), valamint ha még szükséges sóval ízesítjük. Végül belekeverjük a tejfölt, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és még egyet forralunk rajta. Különböző feltétekkel – fasírt, tükörtojás, pörkölt, sült szalonna, stb. – tálaljuk.
Mennyiség: 1 személyre