Szalonkocsonya

Hozzávalók

0/12Hozzávalók
  • a díszítéshez:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A sertéshúst, bőrkét alaposan megtisztítjuk, megmossuk, és annyi hideg vízben, hogy a húst bőven ellepje, feltesszük főni. Ha a felforrt, a habját leszedjük, beletesszük a vöröshagymát, aminek a külső héját ne szedjük le, mert szép színt ad a lének, a fokhagymát, a megtisztított zöldséget, a szemesborsot és a sót. Lassan gyöngyözve kb. 5-6 órán keresztül főzzük.
  • Ha a répa megpuhult, vegyük ki a léből, nehogy szétfőjön. Ha a hús teljesen megpuhult, a kocsonyát leszűrjük, és a levet hideg helyre tesszük, hogy a zsír a tetejére dermedjen. A húst kicsontozzuk, szeletekre vágjuk. Ha megdermedt, a kocsonya tetejéről a ráfagyott zsírt lekanalazzuk, a levet folyósra visszamelegítjük.
  • A formá(ka)t (pl. őzgerinc), jeges vízbe állítjuk, és a teleöntjük kocsonyalével, addig hagyjuk dermedni, míg a forma falán kb. fél centi vastag kocsonyás réteg nem képződik; a többi levet visszaöntjük a lábosba.
  • A forma alját kirakjuk tojáskarikákkal, és a felszeletelt zöldségekkel, a kapribogyóval. Megint öntünk rá egy kis levet, melyet megdermesztünk. Ezután elrendezzük benne a húsdarabokat, majd telemerjük a lével. Fogyasztásig hideg helyre tesszük. Tálaláskor a kocsonyát tálra borítjuk, salátával, aszpikkockákkal, tojással díszítjük.
Mennyiség: 1 személyre