Sós-fokhagymás-köményes kifli

Hozzávalók

0/13Hozzávalók
    az előkovászhoz:
  • a kiflikhez:
  • a tetejére:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • Előző nap este a kovász hozzávalóit összekeverjük, és letakarva, szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Másnap az elkészült kovásszal és kifli többi hozzávalóival együtt tésztát dagasztunk. Letakarva kb. félórát kelesztjük, majd gyengéden átgyúrjuk, és újabb félórát kelesztjük.
  • A megkelt tésztát 8 egyenlő részre (kb. 14-15 dkg-os darabok) osztjuk, cipót formázunk belőle, kicsit pihentetjük. Mindegyik cipócskát cseppalakúra nyújtjuk, szélesebb fele felől feltekerjük, és kiflit formázunk belőle. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, letakarva ismét egy órát kelesztjük.
  • Ha megkelt, vízzel lespricceljük, meghintjük durva szemű sóval és köménymaggal. 220 fokra (légkeveréses 200 fok) előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 190 (légkeveréses 170) fokra visszavéve, újabb 10 percig sütjük.
  • Amíg a kiflik sülnek 2-3 gerezd fokhagymát lereszelünk, kevés vízzel elkeverjük, majd a kisült kiflik tetejét ezzel a keverékkel megkenjük.
Mennyiség: 1 személyre