
Hozzávalók
-
az előkovászhoz:
- a kiflikhez:
- a tetejére:
Elkészítés
- Előző nap este a kovász hozzávalóit összekeverjük, és letakarva, szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Másnap az elkészült kovásszal és kifli többi hozzávalóival együtt tésztát dagasztunk. Letakarva kb. félórát kelesztjük, majd gyengéden átgyúrjuk, és újabb félórát kelesztjük.
- A megkelt tésztát 8 egyenlő részre (kb. 14-15 dkg-os darabok) osztjuk, cipót formázunk belőle, kicsit pihentetjük. Mindegyik cipócskát cseppalakúra nyújtjuk, szélesebb fele felől feltekerjük, és kiflit formázunk belőle. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, letakarva ismét egy órát kelesztjük.
- Ha megkelt, vízzel lespricceljük, meghintjük durva szemű sóval és köménymaggal. 220 fokra (légkeveréses 200 fok) előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 190 (légkeveréses 170) fokra visszavéve, újabb 10 percig sütjük.
- Amíg a kiflik sülnek 2-3 gerezd fokhagymát lereszelünk, kevés vízzel elkeverjük, majd a kisült kiflik tetejét ezzel a keverékkel megkenjük.
Mennyiség:
1 személyre