Rákóczi túrós

Hozzávalók

0/17Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:
  • a tetejére

Elkészítés

0/6Utasítások
  • Először elkészítjük az omlós tésztát. A lisztet a margarinnal gyorsan összemorzsoljuk, hogy a margarin ne olvadjon meg. Ezután összedolgozzuk a porcukorral, tojássárgával, reszelt citromhéjjal. Ha a tésztát simára kidolgoztuk, a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
  • Elkészítjük a túrótölteléket. A mazsolát kiválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. A zsemlét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A tehéntúrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, majd - botmixerrel - krémesre kikeverjük. Hozzákeverjük a mazsolát, zsemlekockát, citromhéjat és vaníliás cukrot.
  • A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, a gyúrófa segítségével sütőlapra helyezzük, és villával megszurkáljuk. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világossárgára sütjük. (Nem szabad megpirulnia!)
  • Ha a tészta kihűlt megkenjük a türótöltelékkel, és 150 fokos sütőben addig sütjük, amíg a túrókrém megszilárdul (kb. 15 perc). Kivesszük a sütőből, és elkészítjük tojáshabot.
  • A tojásfehérjékből kemény habot verünk, mielőtt teljesen megszilárdulna a hab, hozzáadjuk a cukrot. A tojáshabot habzsákba tesszük, és a tésztára átlósan, párhuzamos csíkokat húzunk. (A csíkok között tartsunk annyi távolságot, mint amennyi a habcsíkok vastagsága.)
  • Ezután kb. 130 fokos sütőbe tesszük a tésztát - a sütő ajtaját résnyire hagyjuk nyitva -, és addig szárítjuk, amíg a tojáshab megszilárdul. (Lehetőleg a hab ne piruljon meg.) A sütőből kivéve finoman meghintjük porcukorral, majd a baracklekvárt habzsákba töltjük, és a habcsíkok közé fecskendezzük.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

kb. 12 szelet/5 742 kcal, 1 szelet/478 kcal