Hozzávalók
-
a tésztához:
- a krémhez:
- a mázhoz:
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. A lisztet a sütőporral, cukorral és citromhéjjal összekeverjük, majd apránként a tojássárgás krémhez adjuk, végül óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzávegyítjük a tojáshabot is. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy kb. 20x28 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsiben a piskótamasszából három lapot sütünk.
- Az aszalt gyümölcsöt felaprózzuk, és a rumot ráöntve, állni hagyjuk. A vajat/margarint 10 dkg porcukorral habosra kikeverjük. A pudingport a maradék 5 dkg cukorral és a tejjel csomómentesre elkeverjük, és sűrű pudingot főzünk belőle. Amikor a puding kihűlt, apránként krémesre keverjük a vajjal/margarinnal.
- Az egyik kihűlt piskótalapot kisebb darabokra tördeljük, a lekvárral, kakaóval, aszalt gyümölccsel, rummal együtt a vajas krémben jól elkeverjük. A tölteléket az egyik piskótalapra simítjuk, majd befedjük a másik lappal. Az oldalát többszörösen összehajtogatott alufóliával körbetekerjük, egy deszka- vagy üveglapot rátéve kissé lenyomtatjuk.
- A mázhoz a porcukrot a citromlével és ételfestékkel elkeverjük, majd takaréklángon addig főzzük, amíg a cukorkristályok elolvadnak. (Ha szükséges nagyon kevés!!! citromlét, vizet még adhatunk hozzá.)
- A mázat még melegen a piskóta tetején elsimítjuk, hideg helyre tesszük, hogy a máz kellően megszilárduljon. Tálaláskor a tészta széleit forró vízbe mártott késsel egyenesre vágjuk, majd kb. 5x5 cm-es kockákra szeleteljük.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
20 szelet/5 308 kcal, 1 szelet/265kcal