Hozzávalók
- az öntethez:
Elkészítés
- A tojásokat megmossuk, a sárgáját a fehérjétől külön választjuk. A tojássárgákat a kristálycukorral fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és azzal is jól elkeverjük.
- A tojásfehérjéket keményre felverjük, kb. két-három evőkanálnyit a tojássárgákhoz teszünk, alaposan összekeverjük, hogy a sárga krém állaga hígabb legyen. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, hozzávegyítjük a maradék tojásfehérjét.
- A sütőformát vagy kisebb tepsit sütőpapírral kibéleljük – ha szilikonformánk van, azt nem kell – és beleöntjük a piskótamasszát. 180°-os (légkeveréses 165°) sütőben tűpróbáig sütjük. (Ha a beleszűrt tűre már nem ragad massza, akkor elkészült.) A formában vagy a tepsiben hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd deszkára borítjuk, és ha használtunk, lehúzzuk a tésztáról a sütőpapírt.
- Míg a piskóta sül, elkészítjük a csokiöntetet. A tejet felforraljuk. A tojás sárgákat, a cukorral, a kakaóporral és a felolvasztott csokival összekeverjük. Fokozatosan felhígítjuk a forró tejjel, majd vízgőz fölött - forráspontig hevítve - besűrítjük. (Forralni nem szabad, mert a tojás kicsapódik!) A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a rumot/rumaromát.
- A kihűlt piskótát megkenjük a lekvárral, félbevágjuk, és a két lapot a lekváros felükkel összeborítjuk. Tálaláskor a szeleteket megöntözzük a csokiöntettel, kínálhatjuk tejszínhabbal is. (A csokiöntetet készen kapható porból is elkészíthetjük.)
Mennyiség:
1 személyre