Panettone

Hozzávalók

0/15Hozzávalók

Elkészítés

0/5Utasítások
  • Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk. A megkelt élesztőt, a langyosra hűtött margarint, a langyos tejet, a sót, a tojásokat és tojássárgákat, a kristálycukrot, reszelt citrom-, narancshéjat a liszttel összedagasztjuk. (Kissé ragacsos, lágy tésztát kapunk.)
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, valamint az előzőleg beáztatott mazsolát. A sütőformát, mely egy egyenes, magas falú edény margarinnal kikenünk, beletöltjük a kalácstésztát, és egy órát újból kelesztjük.
  • Végül a kalácsot 210 fokra (légkeveréses sütőben 190 fokra) előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a sütőt 180 fokra (légkeveréses 165 fok) állítva kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. (Azt, hogy a kalács belseje átsült-e tűpróbával ellenőrizzük. Ha sütés közben a teteje nagyon megpirulna, alufóliával fedjük le.)
  • Formából kiborítva hűtjük ki, tetejét porcukorral meghintjük. (Ha nem kapunk olyan kandírozott gyümölcskeveréket, melyben cseresznye is van, akkor a cukrozott narancs és citrom mellé - ez általában mindig kapható - használhatunk néhány szem piros koktélcseresznyét is.
  • Sütőformának egy 20 cm átmérőjű, 20 cm magas, rozsdamentes acélból készült fazekat használtam. Egyébként lehet a tortakarikát is alufóliával vagy sütőpapír segítségével megmagasítani. Fontos: a sütőformát sohase töltsük meg teljesen, mert sütés közben a panettone jelentősen megemelkedik!
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

összesen: 1,6 kg/5 520 kcal, 10 dkg/345 kcal
(Már kapható kimondottan panettone sütésére alkalmas fém, illetve papír sütőforma!)