
Hozzávalók
-
a tésztához:
- a forma kikenéséhez:
- a tetejére:
Elkészítés
- Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk.
- Ezután a felfuttatott élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, langyosra hűlt margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is. (Ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes!)
- A tésztát letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom-, narancshéjat és a kandírozott gyümölcsöt is beledagasztjuk.
- Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. (Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük: kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat vagy ugyanilyen széles lábast használunk a sütéshez, amelynek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. A sütőpapírt is ki kell kenni margarinnal.) A tésztát beletesszük a sütőedénybe, letakarjuk, majd meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
- Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és 210 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácsra helyezve 10 percig sütjük. 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és kb. 35 percen át tovább sütjük a panettonét.
- Kinyitjuk a sütőt, és a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük a sütemény tetejét. Kb. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
Már "sütős" web áruházakban kaphatóak kimondottan panettone sütésére szolgáló papírformák, illetve kapcsos panettone sütőformák.