Hozzávalók
- a kenéshez
- a túrós-meggyes töltelékhez:
- az almás töltelékhez:
- a rudak kenéséhez:
Elkészítés
- A 25 dkg lisztet, a 3 dkg zsírral, a tojással, az ecettel és annyi langyos vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Vékonyra kisodorjuk, és megkenjük a 10 dkg (puha, nem olvasztott) zsír, valamint a 10 dkg liszt keverékével. A tésztát, mint a bejglit, felcsavarjuk, kb. fél órát állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket.
- A túrótöltelékhez a túrót áttörjük, elkeverjük a tojás sárgájával, a tejföllel, búzadarával, cukorral, citromhéjjal, majd óvatosan hozzávegyítjük a tojások felvert habját. A meggyet kimagozzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, levét kinyomjuk, és kissé átpároljuk. A mazsolát beáztatjuk, majd a párolt almához keverjük a cukorral és a fahéjjal együtt.
- A pihentetés után a tésztát négy részre osztjuk, és mindegyiket tepsi hosszúságúra nyújtjuk. A tésztalapok középső harmadát megszórjuk édes morzsával, hogy a töltelék ne áztassa át a tésztát, majd két tésztalapra a túrós, két tésztalapra az almás tölteléket rákanalazzuk.
- A meggyet elkeverjük a 2 evőkanál porcukorral, és túrós töltelék tetejére rakosgatjuk. Ezután a töltelékre hajtjuk a tészta két oldalát, és a rudak végeit összenyomjuk. A rudak tetejét olvasztott zsírral megkenjük, és forró sütőben (légkeveréses 190 fok), kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
2 rúd/12 szelet (túrós-meggyes)/2 549 kcal, 1 szelet/212 kcal
2 rúd/12 szelet (almás)/1 956 kcal, 1 szelet/163 kcal