Marlenka

Hozzávalók

0/13Hozzávalók
    a tésztához:
  • a krémhez:

Elkészítés

0/7Utasítások
  • A dobozos tejet bontatlanul annyi vízbe állítjuk, hogy az teljesen ellepje, és gyöngyöző vízben 3 órán keresztül főzzük. (Ha tubusos tejet használunk, azt előbb egy befőttes üvegbe öntjük, az üveg tetejét szorosan rácsavarjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy a víz a tető aljáig érjen, és ezt is 3 órán keresztül főzzük, az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk.)
  • A mézet, a cukrot, a tojásokat, és a puha vajat egy edénybe tesszük, melyet vízfürdőbe állítunk, és gőz fölött, folyamatosan kevergetve mártás állagúra sűrítsük be. Levéve a tűzről kicsit meghűtjük, közben az ecetet a szódabikarbónával elkeverjük, és a mézes szirupba keverjük.
  • A keveréket még melegen ráöntjük a kakaóporral elkevert lisztre. A tésztát jól kidolgozzuk, ha szükséges tejföllel lazíthatjuk, hogy ne törjön, majd letakarva, szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet.
  • A vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűtött sűrített tejet, majd a darált diót és a konyakot. A krémet felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe.
  • A pihentetett tésztát 5 egyforma cipóra osztjuk, vékonyra (kb. 2 mm) kinyújtjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a lapokat sütőpapírral bélelt sütőlapon kb. 5 perc alatt megsütjük. A tésztalapokat a sütőpapíron hagyjuk kihűlni, majd a papírt óvatosan húzzuk le a lapokról.
  • A tésztalapokat - vigyázva, nehogy eltörjenek - egyformára vágjuk, a levágott széleket félretesszük. A tésztalapok nagyságának megfelelő méretű tálat használva megtöltjük a lapokat krémmel úgy, hogy a legfelső lap tetejére is krém kerüljön.
  • A félretett széleket apróra törjük, vagy gépi aprítóval megdaráljuk, és egyenletesen a tészta tetejére szórjuk. A megtöltött süteményt folpackkal szorosan beburkoljuk, és amikor megpuhult (3-4 nap), akkor vágjuk szeletekre.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

kb. 30 szelet/8 138 kcal, 1 szelet/271 kcal