Libamáj sütve “mindenki kedvére”

Hozzávalók

0/4Hozzávalók

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A libamájat hártyáitól megtisztítjuk, és egy napra annyi tejbe áztatjuk, amennyi ellepi. A hájat kisütjük, a zsírt leszűrjük. A tejből kiemelt májat vízzel leöblítjük, papírtörlővel a nedvességet leitatjuk róla.
  • A félretett zsírt felmelegítjük, belefektetjük a májat, egy kevés vizet töltünk rá. Csendes tűzön - a máj nagyságától függően - 30-45 percig fedő alatt sütjük. Ekkor a májat megfordítjuk, és kissé erősebb tűzön addig sütjük, amíg a víz elpárolog alóla.
  • Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, és nagyon rövid ideig - amíg a fokhagyma illata érződni kezd - összesütjük. A májat a zsírban hagyjuk langyosra hűlni, majd a zsírból kiemelve kis kockákra vágjuk. Egy nagyobb tál aljára néhány merőkanál zsírt merünk, és megszórjuk libamájkockákkal. Hideg helyre tesszük, hogy a zsír megdermedjen.
  • Majd újra néhány merőkanál zsír, a májkockák és a dermesztés következik. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Friss kenyérre kenve, lilahagymával tálaljuk. (A "mindenki kedvére" elnevezés azt takarja, hogy az egészben hagyott, zsírral leöntött májjal ellentétben, itt a zsíroskenyérre mindig jut libamáj is, és esztétikailag pedig sokkal szebb, mint a zsírban áttört máj.)
Mennyiség: 1 személyre