Kürtöskalács (Limara receptje)

Kürtöskalács (Limara receptje)

Hozzávalók

0/10Hozzávalók
    a tésztához:
  • a kenéshez:

Elkészítés

0/6Utasítások
  • Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát. A vaj kivételével az összes hozzávalót az üstbe mértem, elindítottam a dagasztás programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az olvasztott vajat. Megvártam, míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a gépet, és 30 percig hagytam pihenni a tésztát.
  • Ezalatt előkészítettem a "sütőformákat”. A papírtörlő gurigákat már jó ideje gyűjtögetem erre a célra. Becsomagoltam őket alufóliával, 6 db kellett ennyi tésztához. Megolvasztottam 5 dkg vajat és egy ecsettel bekentem a fóliázott hengereket.
  • A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam, és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam. Feltekertem őket a hengerekre, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük. Ezután a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések.
  • Egy tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal lekentem a tésztákat, és megforgattam a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, egyszerre csak hármat, hogy bőven maradjon hely közöttük.
  • A sütőt ezalatt grill fokozaton felmelegítettem. A középső rácsra toltam a tepsit. 2 perc után fordítottam kicsit a tésztákon, 2 perc múlva megint és megint. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött. Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor.
  • Amikor kivettem a sütőből talpára állítottam a hengereket, 2 percig hagytam pihenni. Utána könnyen ki lehetett húzni a gurigákat. Ilyenkor még a karamell kicsit olvadt, ismét meg lehet forgatni kristálycukorban, akár ízesítettben is (dió, fahéj, vanília).
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

(Limara: http://www.limarapeksege.hu/2011/05/kurtos-kalacs.html)

(Csak annyiban tértam el Limara receptjétől, hogy nem papírhengerre, hanem kürtöskalácssütő farudakra tekertem a tésztát, - piacokon is lehet kapni - és 210 fokon,  grill-légkeverés beállítással sütöttem.)