Kifli variációk

Kifli variációk

Hozzávalók

0/22Hozzávalók
  • a sós kiflihez:
  • a paprikás kiflihez:
  • a sajtos kiflihez:
  • a mediterrán kiflihez:
  • a kenéshez:

Elkészítés

0/6Utasítások
  • A kenyérsütőgépbe az alábbi sorrendben beletesszük a hozzávalókat: tej, olvasztott margarin, só, kis darabokra csipkedett öregtészta, a kétféle liszt, és külön-külön két kis mélyedésben a cukor és az élesztő. A gépet a dagasztó funkcióra állítjuk, és a tésztát bedagasztjuk. (Természetesen a dagasztás gép nélkül, kézzel is elvégezhető.)
  • Amikor elkészült, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, és kilisztezett tálba téve egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket kicsit átgyúrjuk, és cipóvá formázzuk. Letakarva újabb 15-20 percet kelesztjük. Ezt követően a cipókat vékonyra kinyújtjuk, és a tésztalapokat nyolc-nyolc körcikkre osztjuk.
  • A sós kiflihez a körcikkeket a talpánál kezdve, a csúcs felé haladva feltekerjük. Hagyhatjuk egyenesen is, de kifli alakúra is formázhatjuk. A paprikás kiflinél ugyanígy járunk el, de a kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott margarin és pirospaprika keverékével. A sajtos kiflik esetében a tésztát szintén olvasztott margarinnal kenjük meg, majd megszórjuk 5 dkg reszelt sajttal, feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk.
  • A mediterrán kiflihez az aszalt paradicsomot apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, és mindkettőt elkeverjük egy kanál olívaolajjal. Ezzel a keverékkel kenjük meg a tésztát, majd ugyanúgy járunk el, mind a többi kifli esetében.
  • Egy lábosban 3-4 liter vizet 1 kiskanál sóval és 2 kiskanál cukorral felforralunk. A sütőt előmelegítjük, két tepsit sütőpapírral kibélelünk. A kifliket egyenként, szűrőlapátra téve, kb. 10 másodpercre a gyöngyöző vízbe merítjük, és a lapát segítségével a víz alatt tartjuk. Majd kiemeljük, lecsepegtetjük, és a tepsikre sorakoztatjuk őket.
  • A kiflik tetejét felvert tojással lekenjük. A sós kifliket durva szemcséjű sóval és köménymaggal, a paprikás kifliket sóval és őrölt csilivel, a sajtosakat a maradék reszelt sajttal, a mediterránt a szezámmaggal és az oregánóval megszórjuk. Végül 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

32 db/3 860 kcal, 1 db/120 kcal