Hozzávalók
-
a tésztához:
- a töltelékhez
- a tetejére és az oldalára:
- a nyújtáshoz:
- a forma kikenéséhez:
Elkészítés
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és a cukorral meleg helyen kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepét kimélyítjük. Beleütjük a tojást, ráöntjük a fölfuttatott élesztőt, megsózzuk, és 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. A vége felé az olvasztott margarint is beledolgozzuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük.
- Ezalatt a töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) margarint a kakaóporral és a porcukorral összekeverjük. A tésztát finoman átgyúrjuk, majd enyhén belisztezett gyúrólapon 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A kakaókrémmel megkenjük, ezt egy nedves késsel a legkönnyebb, majd akár a piskótatekercset, szorosan feltekerjük, és 12 egyforma szeletre vágjuk.
- Oldalukat olvasztott margarinnal egyenként körbekenjük, majd egy 12 tálkás (7 cm átmérőjű) muffinsütő, margarinnal kikent mélyedéseibe fektetjük. Tetejüket a maradék margarinnal megkenjük, és előmelegített sütőben (180 fok, légkeveréses 165 fok) 12 percig sütjük.
- Ekkor a cukorral édesített tejszínnel meglocsoljuk, és kb. 20 fokkal erősebb lánggal további kb. 12 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük. (Kakaó helyett dióval, mákkal, fahéjjal is tölthetjük.)
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
12 db/3350 kcal, 1 db/262 kcal