Hozzávalók
Elkészítés
- A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet (lehet hideg), egy falkanállal összekeverjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, csak ne maradjanak benne liszt csomók!
- Hűtőben, egy magas falú edényben kelesztjük lefedve. Minimum 6 órát, maximum 12 órát töltsön bent a hidegben. Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel, és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra. Nagyon ragad, de ez nem baj, ilyennek kell lennie. Elfelezzük a tésztát.
- Egyik felét félrerakjuk, a másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel, feltekerjük és megtekerjük. Lisztezett, szilikonos sütőpapírra tesszük, (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad). A tetejét is megszórjuk liszttel. A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakarjuk, és 40 percig a tepsin kelesztjük.
- A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába. Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük. Kb. 30 perc alatt sül meg a gyökérkenyér, de ez sütő függő.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
https://www.kalcirecept.hu/gyokerkenyer/