Gesztenyés bejgli

Hozzávalók

0/13Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:
  • a kenéshez:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A liszthez keverjük a sót és cukrot, jól elmorzsoljuk a margarinnal, zsírral és élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejszínt és annyi vizet, hogy kemény, de jól nyújtható és feltekerhető tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk, és folpackba csavarva, minimum félórára a hűtőben pihentetjük.
  • Pihentetés után a tésztát 3 egyforma cipóra osztjuk, és kb. 0,5 cm vastag, téglalapra nyújtjuk. A gesztenyemasszát annyi rummal, (aromával), vagy tejszínnel keverjük össze, hogy könnyen formázható, de ne túl lágy legyen. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, és három egyenlő részre osztjuk.
  • A kinyújtott tésztát a gesztenyekrémmel megkenjük, feltekerjük, és lekenjük tojássárgával. Hideg helyre tesszük, majd amikor a tojássárgája keményre szikkadt, kissé felvert tojásfehérjével is lekenjük.
  • Két-három órát (de lehet egy egész éjszakát), hűvös helyen pihentetjük, majd egy hurkapálcikával a tetejét megszurkáljuk, és 170-180 fokos sütőben, középső bordamagasságon, szép pirosra sütjük. (Nyugodtan elkészíthetjük jóval az ünnepek előtt is, mivel jól fagyasztható. Természetesen a tészta mák, dió, stb. töltelékkel is elkészíthető.)
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

3 rúd/5 090 kcal, 1 rúd/1 696 kcal