Express croissant

Express croissant

Hozzávalók

0/10Hozzávalók
    a tésztához:
  • a kenéshez:
  • a töltelékhez:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A tejet egy evőkanál cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalóiból, valamint az élesztős tejből - a vaj kivételével - tésztát dagasztunk, melyet 1-1,5 órára a hűtőbe teszünk.
  • Ezután nyolc egyforma darabra vágjuk, és mindegyiket nagyon vékony kör alakra nyújtjuk. A hideg vajat hét részre osztjuk, egy adagot az első tésztalapra reszelünk, majd rátesszük a következő kinyújtott tésztalapot, arra is egy adag vajat reszelünk addig, amíg a tésztalapok és a vaj adagok el nem fogynak. A legfelső lapra már nem kerül vaj.
  • Ezután a rétegezett tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, és 16 egyforma körcikkre vágjuk. Mindegyiket megkenjük töltelékkel, ez lehet akár édes: lekvár, nutella, gesztenyemassza, stb., vagy sós: sajt, bacon, sonka, stb. Feltekerjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Folpackkal lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  • Reggel a felvert tojással megkenjük, és nem előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 perc alatt pirosra sütjük. (Ha nem akarjuk egy éjszakát pihentetni, akkor hagyjuk duplájára kelni, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha nem szeretnénk az egész adagot egyszerre megsütni, a megtöltött croissant-ok lefagyaszthatók.)
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

16 db/6 140 kcal, 1 db/383 kcal (töltelék nélkül)

(NoSalty Webszakácskönyv alapján)