Diós-mogyorós koszorú

Diós-mogyorós koszorú

Hozzávalók

0/19Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:
  • a kenéshez:
  • a szóráshoz:

Elkészítés

0/7Utasítások
  • A tészta elkészítéséhez először a 1,5 dl tejet meglangyosítjuk, a 6 dkg cukorból egy kiskanálnyit a tejbe keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  • A margarint felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tojásokat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral elkeverjük. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros keveréket, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott margarint. Robotgéppel összedolgozzuk, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
  • A töltelék elkészítéséhez először a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, és beáztatjuk a rumba. A mogyorót mikróban 1-2 perc alatt kissé megpörköljük, amennyire lehet, a héját ledörzsöljük, és a dióval együtt ledaráljuk.
  • A tejet, a margarint és a porcukrot lábosba téve felmelegítjük, hozzáadjuk a darált diót és mogyorót, valamint a citromhéjat, egyet forralunk rajta. A mazsolát leszűrjük, a leszűrt rumot a töltelékbe keverjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, és kb. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük a langyosra hűlt töltelékkel, megszórjuk a mazsolával, és mint a bejglit szorosan feltekerjük, végeit jól összenyomjuk.
  • Egy kuglóf vagy savarin formát margarinnal kikenünk, és a tésztát csiga alakban belehelyezzük. Újból kelesztjük (kb. 40 perc), közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét a tojássárgájával megkenjük, kötőtűvel / hurkapálcával kissé megszurkáljuk.
  • Először 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 35-40 percig sütjük. (Ha nagyon barnul a teteje, borítsunk rá alufóliát.) Egy negyed órát hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk ki, és rácsra téve teljesen hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

kb. 12 szelet/4 098 kcal, 1 szelet/341 kcal