
Hozzávalók
-
a tésztához:
- a mákos töltelékhez:
- a diós töltelékhez:
- a tetejére:
Elkészítés
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk.
- A tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk.
- Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán.
- 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen).
- Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
- A töltelékhez a vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot.
- A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
- Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre.
- A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
- Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből, és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe (kb. 25x35 cm-es), rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot.
- Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb. 30-35 percet kelesztjük.
- Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült.
- Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
- 15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.
- Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.
Mennyiség:
1 személyre