Bejgli szelet

Bejgli szelet

Hozzávalók

0/22Hozzávalók
    a tésztához:
  • a mákos töltelékhez:
  • a diós töltelékhez:
  • a tetejére:

Elkészítés

0/17Utasítások
  • Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.
  • A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk.
  • A tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk.
  • Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán.
  • 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen).
  • Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
  • A töltelékhez a vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot.
  • A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
  • Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre.
  • A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
  • Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből, és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe (kb. 25x35 cm-es), rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot.
  • Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb. 30-35 percet kelesztjük.
  • Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült.
  • Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
  • 15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.
  • Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.
Mennyiség: 1 személyre