Zöldspárga krémleves

Hozzávalók

  • 50 dkg zöldspárga
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 2 l víz, vagy zöldség-, húsalaplé
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

  1. A hagymát felaprítjuk, a burgonyát megpucoljuk és felkockázzuk. A spárga alsó, fás részeit letörjük, alaposan megmossuk, és a spárgafejeket levágjuk. A spárgaszárakat feldaraboljuk.
  2. A letört fás részeket, valamint a répákat nagyobb darabokra vágjuk, és sós (leveskockás) vízben megfőzzük. Ha a répa megpuhult, a levét leszűrjük, és alapléként használjuk fel. (A répákra és a spárga fás részeire a továbbiakban nem lesz szükségünk.)
  3. A spárgafejeket is egy külön lábosban puhára főzzük.
  4. A hagymát a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a burgonyát és a feldarabolt spárgát. Rövid ideig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével, a spárgafejek főzőlevével, fűszerezzük, és puhára főzzük.
  5. A levest leturmixoljuk, visszaöntjük a lábosba, hozzáadjuk a tejszínt, a spárgafejeket, és egyet forralunk rajta.