Zelleres karfiolleves

Hozzávalók

0/9Hozzávalók

Elkészítés

0/3Utasítások
  • A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk és enyhén sós vízben nem túl puhára megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevet és néhány rózsát félreteszünk a leveshez, a többit más karfiolos ételhez használjuk fel. A szárzellert megmossuk, és kb. 2 cm-es darabokra felvágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a petrezselymet apróra vágjuk.
  • Egy kanál olajat megforrósítunk, rádobjuk a zellert és a gombát, pár percig dinszteljük, majd felöntjük a karfiol főzőlevével. Ha a leves felforrt, beleteszünk egy teáskanál vegetát vagy egy leveskockát (hús-, vagy zöldségleves). Visszavesszük a hőfokot, a leveshez adjuk a félretett karfiolrózsákat, és addig főzzük, míg a karfiol megpuhul.
  • Ha szükséges, a levest sózzuk, az őrölt borssal, a lestyánnal, és a petrezselyemmel ízesítjük. Levesbetétként cérnametéltet, lúdgége tésztát, vagy eperlevelet adunk hozzá, melyet egy külön lábosban főzünk ki, nehogy a tészta a levest beszívja.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

Ezt a levest akkor főzzük, amikor valamilyen karfiolos ételt (pl. rántott vagy lengyel karfiolt, Dubarry szeletet stb.) készítünk, és a karfiol főzővizét egyébként kiöntenénk.