Zabpelyhes párnák

Hozzávalók

  • 45 dkg finomliszt
  • 5 dkg apró szemű zabpehely
  • 2 teáskanál
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál méz
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl hideg víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • a tetejére:

  • 2 evőkanál apró szemű zabpehely (vagy szezám-, kömény-, mák stb. magvak)

Elkészítés

  1. Egy tálba mérjük a lisztet meg a zabpelyhet, és összekeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a mézet, a joghurtot és a vizet, végül rámorzsoljuk az élesztőt.
  2. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta szép sima és fényes, nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára. A kezünkkel 2 cm vastag, kb. 30 cm-es négyzetet lapogatunk belőle. Hosszában és keresztben is 3 részre vágjuk.
  4. Az így kapott 9 négyzetet sütőpapírral borított sütőlemezre fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
  5. A megkelt tésztát lepermetezzük langyos vízzel, megszórjuk a zabpehellyel (vagy a különféle magokkal), és betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe 1 dl forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
  6. A párnákat kb. 20perc alatt aranybarnára sütjük. Végül rácsra tesszük őket hűlni.
Recept megjegyzései

Limara receptje