
Hozzávalók
Elkészítés
- A vörösboros kakas elkészítéséhez a bacont 2 centis darabokra vágjuk, egy nagy lábasban kisütjük a zsírját, majd kiszedjük és félretesszük. A répát felvágjuk. A visszamaradt zsíron, erős lángon 3-4 perc alatt lepirítjuk a répát, majd kiszedjük azt is. Utána 1-2 perc alatt lepirítjuk a gyöngyhagymát is, végül kb. 3 perc alatt a gombát is.
- A kakast testrészeire szedjük, a combokat kettéválasztjuk, a mellet is nagyobb, kb. 7 centis darabokra vágjuk, majd lisztbe forgatjuk a húst. Pótoljuk a lábasban a zsiradékot 50 g vajjal, és közepesen erős hőfokon körbepirítjuk a húsokat, majd kivesszük a lábasból. Ha szükséges, akkor inkább több részletben pirítsuk le.
- A visszamaradt zsíron elkezdjük pirítani a szeletekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Mellédobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a zsályát is, majd amikor a hagyma kissé lepirult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a cukrot, és 1 percig közepesen forró hőfokon pirítjuk.
- Mehet vissza a lábasba a hús. Felöntjük annyi alaplével, ami éppen ellepi a húsokat. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon elkezdjük főzni. Innentől kezdve, amikor pótolni kell a folyadékot, azt már ne alaplével, hanem a vörösborral tegyük. Mindig annyi vörösbort öntünk a húshoz, ami éppen ellepi.
- Fedő alatt, közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ez kakastól függ, de akár 4 óra is lehet. Éppen ezért nem lehet pontos folyadékmennyiséget megadni, de egy 3 órás főzésnél ezzel a bor- és alaplé mennyiséggel lehet kalkulálni.
- Időnként természetesen keverjük át, nehogy leégjen. Ha picit lekap, az nem baj, sőt még jót is tud tenni az ételnek. De semmiképp ne égjen le! Ha megpuhult a hús, kivesszük egy tálba a zöldfűszerek száraival és a babérlevéllel együtt, majd a szaftot egy botmixer segítségével krémesre zúzzuk.
- Visszarakjuk a zöldségeket a szaftba a hússal együtt, felöntjük a konyakkal és további 5 percig főzzük. Egy evőkanál lisztet alaposan összedolgozunk 2 evőkanál szobahőmérsékletű vajjal, és kis adagokban a raguhoz keverjük, hogy az még krémesebb és fényesebb legyen.
- Köretként burgonyapürét, burgonyafánkot kínálhatunk hozzá.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
streetkitchen.hu recept