
Hozzávalók
- a mártáshoz:
Elkészítés
- A húsból, csontból, zöldségekből és fűszerekből a szokásos módon marhahúslevest főzünk (ld. marhahúsleves). Amikor kész, leszűrjük, a húst és a zöldségeket külön tálba szedjük. A leveshez tetszés szerinti levesbetétet (cérnametélt, lúdgége, daragaluska, stb.) főzünk, és ezzel készen van két fogásunk egyike.
- Amennyiben a húsleves helyett leveskockát használunk, azt 1 l vízben felfőzzük. A sárga- és fehérrépát felkockázzuk és a húslevessel, vagy az alaplével összeturmixoljuk. Az olajban a kristálycukrot aranyszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük és csomómentesre keverjük a leturmixolt zöldséggel.
- Beletesszük a mustárt, a citromkarikákat és a babérlevelet, és lassú tűzön besűrítjük a vadas mártást. Ha szükséges sózzuk, vagy citromlével savanyítjuk. Kivesszük belőle a citromkarikákat és babérlevelet, belekeverjük a tejfölt. A vékonyra felszeletelt marhahúst a mártással, valamint zsemlegombóccal (ld. köretek) tálaljuk.
Mennyiség:
1 személyre