Túrós derelye (Barátfüle)

Hozzávalók

0/18Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:
  • a kenéshez:
  • a morzsához:
  • a szóráshoz:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A túrótöltelék hozzávalóit - a búzadara kivételével - késes aprítóval krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Állni hagyjuk, hogy a dara egy kissé megszívja magát.
  • A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, és enyhén sós vízben tegyük fel főni. Ha megpuhult, szűrjük le, krumplinyomóval törjük át. Keverjük el benne a vajat, és tegyük félre hűlni. Ha kihűlt adjuk hozzá lisztet, a tojást, búzadarát a cukrot, egy csipet sót. Gyúrjuk össze a tésztát. Ha nagyon ragacsos, adjunk még hozzá lisztet, ez nagyban függ a krumpli fajtájától is. Rugalmas, könnyen nyújtható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
  • A tésztát szedjük két részre, az egyik felét jól belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra. Derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 8x8 centis négyzetekre. Tegyünk minden négyzet közepébe egy kiskanál túrókrémet, kenjük le a széleit kissé felvert tojásfehérjével, majd hajtsuk őket félbe, hogy háromszögeket kapjunk. A széleket villával nyomkodjuk össze. A másik tésztaadaggal ugyanígy járunk el.
  • A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk. Bő, enyhén sós, forrásban lévő vízben a derelyéket kifőzzük. (Egyszerre 4-5 darabnál ne főzzünk többet.) Miután feljöttek a víz felszínére még kb. 2-3 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk a barátfülét. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Mennyiség: 1 személyre