Túrós batyu 3

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • csipet
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • a töltelékhez:

  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál búzadara
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 db tojás
  • a lekenéshez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés

  1. A túrós batyu elkészítéséhez egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. A liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg felfut a kovász.
  2. Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott vajat. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem nő.
  3. A túrót botmixerrel összetörjük, aztán hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
  4. Amikor megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8x8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk, majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.
  6. A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.
Recept megjegyzései

Tündi konyha receptje nyomán