
Hozzávalók
- a töltelékhez:
- a lekenéshez:
Elkészítés
- A túrós batyu elkészítéséhez egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. A liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg felfut a kovász.
- Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott vajat. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem nő.
- A túrót botmixerrel összetörjük, aztán hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
- Amikor megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8x8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk, majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.
- A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
Tündi konyha receptje nyomán