Hozzávalók
-
a galuskához:
- a morzsához:
- a röszterhez:
Elkészítés
- A túrót a tojásokkal, a tejföllel, a porcukorral és a sóval botmixer segítségével krémesre keverjük, apránként hozzákeverjük a lisztet, lefedjük és a hűtőben egy órán át pihentetjük.
- Közben elkészítjük a rösztert: a sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. Egy deciliter vizet felforralunk a kristálycukorral, a citromlével és a fahéjjal. Hozzáadjuk a barackot, mérsékelt tűzön, néhányszor megkeverve 5-8 percig főzzük. 1/2 dl hidegvízben feloldjuk a keményítőt, a barackhoz keverjük, és kb. egy perc alatt besűrítjük. Végül - ha a galuskákat nem gyerekeknek készítjük - aromásíthatjuk a pálinkával, és tálalásig melegen tartjuk.
- Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 l vizet. Két vízbe mártogatott evőkanállal - mintha daragaluskákat készítenénk - galuskákat szaggatunk a masszából, óvatosan a szelíd forralásban lévő vízbe merítjük, és egyenletes lassú forralással 10-12 percig főzzük. (Tűpróbával ellenőrizzük, átfőtt-e a belsejük.)
- A morzsához a vajat/margarint habosra hevítjük, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a cukrot, folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. A galuskákat szűrőkanállal kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük, és óvatosan a morzsába forgatjuk. Tálaláskor a maradék morzsával megszórjuk, meghintjük porcukorral, és mellétesszük a forró mártást.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
4 adag (kb. 20 db)/3 160 kcal, 1 adag/790 kcal
Nők Lapja recept nyomán