Török kenyér

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt BL-55
  • 10 dkg kenyérliszt BL-80
  • 2 teáskanál (csapott)
  • 0,5 l olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • a kenéshez:

  • 1 db felvert tojás
  • a szóráshoz:

  • szezámmag

Elkészítés

  1. A folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá. Kelesztőtálba duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett felületre borítjuk, cipót formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk. Letakarjuk, és ismét hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  3. A megkelt tésztát az ujjunkkal mintázzuk. Kicsit beolajozzuk a kezünket és először körbe, majd a közepébe, négyzetrácsosan az ujjunkat belenyomkodjuk.
  4. Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, és/vagy mákkal, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.
Recept megjegyzései

https://www.limarapeksege.com/2011/07/torok-kenyer.html