Töltött káposzta

Hozzávalók

  • 80 dkg savanyúkáposzta
  • 8-10 db savanyított káposztalevél
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg füstölthús (tarja, comb stb)
  • 40 dkg dagadó (elhagyható)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 8 dkg rizs
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 db tojás
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • ízlés szerint:

  • őrölt bors
  • késhegynyi őrölt kömény
  • néhány szem borókabogyó

Elkészítés

  1. A füstölt húst kiáztatjuk. A savanyú káposztát, ha szükséges, hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a dagadót, a füstölt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk.
  2. A szalonnát nagy lábosban zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, a zsírban megpirítjuk a hagymát, és a felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével, rászórjuk a füstölt húst, - ha van – a dagadót, és beletesszük a borókabogyót.
  3. A darált húshoz adjuk a lereszelt fokhagymát, a félpuhára előfőzött rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
  4. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. (Ha nagy a levél felezhetjük.) A levél alját a gombócra hajtjuk, majd feltekerjük, és a tetejüket benyomjuk. A gombócokat a lábosban lévő káposztán körberakjuk.
  5. Rászórjuk a maradék káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Főzés közben kóstoljuk, hogy kell-e só bele. Keverni nem szabad.
  6. Ha megpuhult a töltelékeket óvatosan kiszedjük, és gyengén berántjuk a káposztát. (Nem feltétlenül szükséges, sokan rántás nélkül szeretik.) Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és a káposztára öntjük. 10 percig forraljuk.
  7. Tálaláskor tölteléket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.