Töltött káposzta
Hozzávalók
-
80
dkg
savanyúkáposzta
-
8-10
db
savanyított káposztalevél
-
40
dkg
darált sertéshús
-
20
dkg
füstölthús
(tarja, comb stb)
-
40
dkg
dagadó
(elhagyható)
-
2
fej
vöröshagyma
-
1
gerezd
fokhagyma
-
5
dkg
füstölt szalonna
-
8
dkg
rizs
-
2
kávéskanál
pirospaprika
-
1
db
tojás
-
1
mokkáskanál
szárított majoránna
-
2
evőkanál
olaj
-
2
evőkanál
liszt
-
2
dl
tejföl
ízlés szerint:
-
só
-
őrölt bors
-
késhegynyi
őrölt kömény
-
néhány
szem
borókabogyó
Elkészítés
-
A füstölt húst kiáztatjuk. A savanyú káposztát, ha szükséges, hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a dagadót, a füstölt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk.
-
A szalonnát nagy lábosban zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, a zsírban megpirítjuk a hagymát, és a felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével, rászórjuk a füstölt húst, - ha van – a dagadót, és beletesszük a borókabogyót.
-
A darált húshoz adjuk a lereszelt fokhagymát, a félpuhára előfőzött rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
-
A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. (Ha nagy a levél felezhetjük.) A levél alját a gombócra hajtjuk, majd feltekerjük, és a tetejüket benyomjuk. A gombócokat a lábosban lévő káposztán körberakjuk.
-
Rászórjuk a maradék káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Főzés közben kóstoljuk, hogy kell-e só bele. Keverni nem szabad.
-
Ha megpuhult a töltelékeket óvatosan kiszedjük, és gyengén berántjuk a káposztát. (Nem feltétlenül szükséges, sokan rántás nélkül szeretik.) Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és a káposztára öntjük. 10 percig forraljuk.
-
Tálaláskor tölteléket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.