Töltött káposzta

Hozzávalók

0/19Hozzávalók
  • ízlés szerint:

Elkészítés

0/7Utasítások
  • A füstölt húst kiáztatjuk. A savanyú káposztát, ha szükséges, hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a dagadót, a füstölt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk.
  • A szalonnát nagy lábosban zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, a zsírban megpirítjuk a hagymát, és a felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével, rászórjuk a füstölt húst, - ha van – a dagadót, és beletesszük a borókabogyót.
  • A darált húshoz adjuk a lereszelt fokhagymát, a félpuhára előfőzött rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
  • A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. (Ha nagy a levél felezhetjük.) A levél alját a gombócra hajtjuk, majd feltekerjük, és a tetejüket benyomjuk. A gombócokat a lábosban lévő káposztán körberakjuk.
  • Rászórjuk a maradék káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Főzés közben kóstoljuk, hogy kell-e só bele. Keverni nem szabad.
  • Ha megpuhult a töltelékeket óvatosan kiszedjük, és gyengén berántjuk a káposztát. (Nem feltétlenül szükséges, sokan rántás nélkül szeretik.) Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és a káposztára öntjük. 10 percig forraljuk.
  • Tálaláskor tölteléket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
Mennyiség: 1 személyre