Töltött dagadó

Hozzávalók

  • kb. 1 kg sertés dagadó (felszúrva)
  • 4 db szikkadt zsemle
  • 4 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 20+5 dkg zsír
  • 15 dkg gomba (elhagyható)
  • őrölt bors
  • majoránna
  • a zsemlék áztatásához:

  • tej vagy víz

Elkészítés

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és 2,5 dkg zsíron üvegesre pároljuk. A gombát a földtől megtisztítjuk - a héját nem kell lehúzni -, szeletekre vágjuk, és a másik 2,5 dkg zsíron megpirítjuk.
  2. A száraz zsemléket tejbe vagy vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A tojásokat felverjük, és kihűlt hagymával és gombával együtt a zsemlékhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát valamint az apróra vágott petrezselymet. Jól összedolgozzuk. Ha massza túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát. (Könnyebb megtölteni a dagadót, ha ezt a keveréket a mikróba tesszük, annyi időre, amíg a tojás egy kissé összeáll.)
  3. A masszát töltsük bele a felszúrt dagadóba. (Nem szükséges otthon bajlódni vele, a hentes is felszúrja helyettünk.) A tölteléket egyenletesen osszuk el, és a dagadó nyitott végét hústűvel zárjuk le. (Össze is lehet varrni.)
  4. Kenjünk ki zsírral egy akkora tepsit, amelybe a hús belefér. A maradék zsírt is tegyük a tepsibe. A hús kívülről sózzuk be, és a csontos oldalával lefelé tegyük a tepsibe. Öntsünk alá egy nagy pohár vizet, fedjük le alufóliával. 160 fokos sütőben kb. 1,5 órát süssük, néhányszor locsoljuk meg a pecsenyelével. (Ne használjuk a légkeverést, mert kiszárítja a húst.) A sütés végén vegyük le a fóliát, és a sültet pirítsuk zsírjára,
  5. A töltött dagadó hidegen és melegen egyaránt finom. Melegen rizs- vagy burgonyakörettel tálaljuk, hidegen pedig hidegtálakon, vagy szendvicsként is kitűnő, a pecsenyezsíros kenyérről nem is beszélve.