Tepertős pogácsa 4

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 1/2 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg zsír
  • 1 teáskanál
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 20 dkg darált tepertő
  • a lekenéshez

  • felvert tojás

Elkészítés

  1. A hozzávalókat -a tepertő kivételével -, kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd 30-40 percig kelni hagyjuk.
  2. A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a darált tepertővel, és megszórjuk őrölt borssal.
  3. A tésztát jobbról és balról is középre hajtjuk, ezt a csíkot is megkenjük tepertőkrémmel és meghintjük őrolt borssal, majd a tésztát föntről le, és alulról felfele is középre hajtjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük.
  4. A hajtogatást és tepertővel lekenést még kétszer - félóra kelesztéssel - megismételjük.
  5. 2-3 centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Ha szükséges, közben a deszkát és a pogácsaszaggatót is lisztezzük.)
  6. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és kb. félórát ismét kelesztjük.
  7. A pogácsák tetejét tojással lekenjük, és 220 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. (kb. 20 perc)