Tepertős, leveles pogácsa

Hozzávalók

0/11Hozzávalók

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy kávéskanál sót, a bort és összedolgozzuk. (Ha a tészta túl kemény lenne tejjel vagy tejföllel lazítjuk.)
  • Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, kicsit sózzuk, borsozzuk, felcsavarjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és hajtogatjuk. (Azaz a tésztát harmadokra osztjuk, és a két szélső oldalt a középsőre hajtjuk, majd a bal-, aztán a jobboldalt hajtjuk a középsőre.)
  • Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval (4 cm) kiszaggatjuk.
  • A pogácsákat tepsibe tesszük, tetejüket a tojássárgával megkenjük, kb. 15-20 percet hagyjuk még kelni. Majd forró sütőben (kb. 220 fok) 15-20 perc alatt világos pirosra sütjük.
Mennyiség: 1 személyre