Tavaszi borsóleves

Hozzávalók

  • 1 kg primőr borsó
  • 1 csomó primőr vegyes zöldség (petrezselyem levéllel együtt)
  • 1 kisebb zellergumó zöldjével
  • 1 fej újkaralábé
  • 1 db TV paprika
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • a galuskához:

  • 1 db tojás
  • liszt

Elkészítés

  1. A répát, karalábét, zellergumót megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, a borsót kifejtjük.
  2. Az olajat felhevítjük, rászórjuk a felkockázott zöldségeket, és a borsót. Kicsit megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, és fedő alatt, takarékon, felpuhára pároljuk.
  3. Ekkor meghintjük a liszttel, picit pirítjuk, majd a tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 2 l vízzel.
  4. Visszatéve a tűzhelyre, beletesszük, a zöldpaprikát, a cérnával átkötött zellerzöldet, és a zöldségeket puhára főzzük.
  5. A tojással, liszttel, sóval a galuskatésztát kikeverjük, és a gyengén fővő levesbe szaggatjuk, meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, ha esetleg szükséges sózzuk, borsozzuk, majd az egészet készre főzzük.
  6. (Még intenzívebb lesz az íze, ha a borsó héjat, megmossuk, megfőzzük, és víz helyett, a leszűrt főzővizet használjuk fel.)