Tavaszi borsóleves
Hozzávalók
-
1
kg
primőr borsó
-
1
csomó
primőr vegyes zöldség
(petrezselyem levéllel együtt)
-
1 kisebb
zellergumó zöldjével
-
1
fej
újkaralábé
-
1
db
TV paprika
-
1
evőkanál
olaj
-
1
evőkanál
liszt
-
só
-
őrölt bors
-
pirospaprika
a galuskához:
-
1
db
tojás
-
liszt
-
só
Elkészítés
-
A répát, karalábét, zellergumót megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, a borsót kifejtjük.
-
Az olajat felhevítjük, rászórjuk a felkockázott zöldségeket, és a borsót. Kicsit megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, és fedő alatt, takarékon, felpuhára pároljuk.
-
Ekkor meghintjük a liszttel, picit pirítjuk, majd a tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 2 l vízzel.
-
Visszatéve a tűzhelyre, beletesszük, a zöldpaprikát, a cérnával átkötött zellerzöldet, és a zöldségeket puhára főzzük.
-
A tojással, liszttel, sóval a galuskatésztát kikeverjük, és a gyengén fővő levesbe szaggatjuk, meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, ha esetleg szükséges sózzuk, borsozzuk, majd az egészet készre főzzük.
-
(Még intenzívebb lesz az íze, ha a borsó héjat, megmossuk, megfőzzük, és víz helyett, a leszűrt főzővizet használjuk fel.)