Szilvás gombóc

Hozzávalók

0/10Hozzávalók

Elkészítés

0/5Utasítások
  • Először elkészítjük a burgonyás tésztát. A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még forrón meghámozzuk, azonnal átnyomjuk a burgonyanyomón, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk az átszitált lisztet, a zsírt, a sót és a tojást.
  • Ezt követően az egészet összegyúrjuk úgy, hogy egynemű, sima tésztát kapjunk. A tésztacipó felületét liszttel meghintjük, és rövid ideig pihentetjük. A tésztát belisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd késsel kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk.
  • A négyzetek közepére helyezzük a kimagozott és fahéjas porcukorral megtöltött szilvaszemeket. A négyzetek sarkait a szilvaszemekre hajtjuk, és „összegombócozzuk”. Ügyeljünk arra, hogy a tészta mindenhol egyenlő vastagságban burkolja a szilvaszemet. Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintve formázzuk.
  • A gombócokat sós, mérsékelten forrásban lévő vízben főzzük meg. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor megfőttek. A gombócokat szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, alaposan lecsepegtetjük, majd a zsiradékon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Porcukorral meghintve melegen tálaljuk. Ugyanígy készül a barackos, és a lekváros gombóc is, csak a töltéshez szilva helyett sárgabarackot, illetve valamilyen kemény lekvárt vagy marmaládét használunk.
Mennyiség: 1 személyre