Hozzávalók
- a diótöltelékhez:
- a máktöltelékhez:
- a nyújtáshoz:
- a kenéshez:
Elkészítés
- Először a kétféle tölteléket készítjük el, mindkettő azonos módon készül. A tejet felforrósítjuk, elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot, majd levéve a tűzről hozzáadjuk a diót, illetve mákot, a zsemlemorzsát, valamint a mazsolát / citromhéjat. (A zsemlemorzsát inkább apránként tegyük bele, nehogy túl kemény legyen a töltelék, amely akkor jó, ha nem folyós, de még formázható.)
- A gyúrótáblát liszttel beszórjuk, az egyik rudat a papírból kitekerjük (a mérete kb. 40x25 cm), és derelyevágóval kb. 6,5x12,5 cm-es darabokra vágjuk (12 db lesz belőle). Az egyik fajta tölteléket hosszúkás csíkokban elosztjuk a tésztalapokon, és tojásfehérjével a töltelék körül körbekenjük a tésztát. Feltekerjük, és egy vékonyabb szalag segítségével a töltelékcsík végeinél összehúzzuk, ezzel megadva a szaloncukorformát.
- A "szaloncukor" végeit ollóval bevagdossuk. A tepsit a tésztáról lehúzott sütőpapírral kibéleljük, a süteményeket belerakosgatjuk, és mindegyiket lekenjük tojássárgával, de csak a töltelékes részen. Ugyanígy elkészítjük a másik lapból és töltelékből a következő adagot. 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. (Tölthetjük még rummal, cukorral ízesített gesztenyemasszával is.)
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
24 db/3 792 kcal, 1 db/158 kcal