Szabolcsi töltött káposzta 2.
Hozzávalók
-
1
db
fejeskáposzta
-
0,5
kg
darált sertéshús
-
10
dkg
füstölt szalonna
-
25
dkg
kerekszemű rizs
-
1
fej
vöröshagyma
(1 nagyobb vagy 2 kisebb)
-
4
gerezd
fokhagyma
-
2
evőkanál
sertészsír
-
4
dl
paradicsomlé
-
1
kávéskanál
piros arany
-
só
-
őrölt bors
-
piros paprika
-
ételízesítő
(Vegeta vagy Delikát)
-
kevés étolaj
Elkészítés
-
Az egészben hagyott káposzta torzsáját kivágjuk, és a káposztát forró, sós vízben elkezdjük abálni. Abálás közben néhányszor megforgatjuk a káposztát, hogy a levelek mindenhol puhuljanak. A félig főtt káposzta leveleket- amikor már könnyen leválnak a fejről - folyamatosan szedjük ki a vízből.
-
A rizst megmossuk, leszűrjük, tálba tesszük. Jöhet rá a darált hús, a lereszelt 2 -3 gerezd fokhagyma, a vöröshagyma háromnegyede apróra vágva, a bors, pirospaprika, só, olvasztott zsír, ételízesítő, piros arany. Ezeket jól összedolgozzuk, hogy jó fűszeres íze legyen. Ha úgy érezzük, hogy kevésbé fűszeres, még adhatunk hozzá.
-
A lábos aljára tesszük az összevágott maradék fokhagymát, vöröshagymát. A káposzta levelek vastag erét kivágjuk, az is jöhet a lábas aljára. Erre az alapra helyezzük az elkészített töltelékeket.
Az elfelezett káposztalevelekre kis adag tölteléket rakunk, majd az egyik irányból elkezdjük feltekerni, végül a szélesebb végén körben benyomkodjuk a levelet. (Tölcsér alakúnak kell lennie.)
-
A kész töltelékeket egy lábasban szépen egymás mellé rakosgatjuk. A káposzták hegyesebb végei legyenek befelé, így szépen körbe tudjuk sorakoztatni őket. Ha egy sor kész, megszórjuk a fűszerekkel és a csíkokra vágott szalonnával, majd a következő sort is rakhatjuk rá, ugyanígy, végül felöntjük a paradicsomlével. Felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje, és megfőzzük.