Szabolcsi töltött káposzta 1.

Szabolcsi töltött káposzta 1

Hozzávalók

0/13Hozzávalók

Elkészítés

0/7Utasítások
  • Egy nagy fazékba vizet teszünk forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén körben, rézsútosan bevágjuk, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és a forró vízbe tesszük. Ahogy fő a káposzta a bevágás mentén válnak le a levelek, melyeket egyenként kiszedegetünk. (A húsvilla abban segít, hogy ezt a műveletet könnyen elvégezhessük, a villa segítségével a káposztát meg tudjuk emelni. A leveleket azért kell így megabárolni, hogy hajlékonyak legyenek, és töltés közben ne törjenek.)
  • A rizst kevés olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk két evőkanál ételízesítővel, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a vizet mind beszívja.
  • A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk, és a tűzről lehúzva, belekeverjük a piros paprikát.
  • A szalonnát és a füstölt húst ledaráljuk, és összekeverjük a darált sertéshússal, a megfonnyasztott hagymával, az előfőzött rizzsel, az egész tojással. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, de tehetünk bele édes vagy csípős paprikakrémet is. Ha túl száraznak találnánk, önthetünk hozzá egy kis paradicsomlevet.
  • Mire ezzel végeztünk a káposztalevelek is kihűltek. A levelek vastag erét kivágjuk. Ha nagyok a levelek kettévágjuk őket.
  • Ezután a káposztaleveleket megtöltjük. Hegyes végű, háromszög alakú, kicsi töltelékeket készítünk.
  • A megmaradt káposztaleveleket metéltre vágva a fazék aljára terítjük. Ráhelyezzük, szépen körberakva a töltelékeket. Majd felöntjük annyi paradicsomlé és víz keverékével, hogy ellepje. (fele paradicsomlé, fele víz, aki paradicsomosabban szereti, több paradicsomlét is tehet bele.) Kb. másfél, két óra alatt puhára pároljuk. (Alufólia alatt, sütőben 130º-on is készíthetjük. A húsimádók a rizs mennyiségét a hús javára csökkenthetik.)
Mennyiség: 1 személyre