Suhantott leves

Hozzávalók

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • piros paprika
  • a burgonyagombóchoz

  • 30 dkg burgonya
  • kb. 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 púpozott teáskanál zsír
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
  2. A répákat hasábokra, a hagymát kis kockákra vágjuk.
  3. A hagymát a zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a sárga- és fehérrépát, és pár percig pirítjuk.
  4. Félrehúzva a tűzről, meghintjük piros paprikával, és felengedjük 1,5 liter vízzel. (A víz helyett használhatjuk a burgonya főzővizét, illetve füstölt lét is.) Sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a zellerzöldet. Puhára főzzük a zöldségeket.
  5. A burgonya gombóchoz a krumplit burgonyanyomón átnyomjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kis gombócokat formázunk belőle. Amikor a leveszöldségek megpuhultak, a levesbe tesszük a gombócokat, megszórjuk a petrezselyemmel, és készre főzzük.