
Hozzávalók
- a tetejére:
Elkészítés
- A langyos tejben az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk. Közben a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vagy ledarált sonkát, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, és a felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát olvasztott margarinnal megkenjük, majd hajtogatjuk (egyik oldalt behajtjuk 2/3 részig, a másik oldalt ráhajtjuk, majd lentről hajtjuk ugyanígy, és ráhajtjuk fentről). Ezután újra kinyújtjuk, ismét megkenjük olvasztott margarinnal, megint hajtogatjuk. Összesen háromszor hajtogatjuk a tésztát.
- Az utolsó hajtás után betesszük egy tálba, és egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap reggel kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, ha nem szórunk a tetejére semmit, akkor bevagdossuk, majd apróra szaggatjuk. Sütés előtt a felvert tojással megkenjük.
- Forró sütőbe toljuk, és 200 fokon (10 perc alsó-felső, a többi légkeverés) 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
Mivel a sonka elég sós volt csak két teáskanál sót tettem bele, és elegendő volt kb. 20 dkg vaj/margarin is.
https://hahopihe.receptneked.hu/2014/07/25/sonkas-pogacsa-regi-recept-alapjan/