Sonkakrémmel töltött ravioli, tejszínes gombás mártásban
Hozzávalók
a tésztához:
-
30
dkg
rétesliszt
-
3
db
tojás
a töltelékhez:
-
10
dkg
darált főtt-füstölt sertéshús
(lehet maradék is)
-
5+5
dkg
vaj
-
2,5
dkg
liszt
-
kb. 2,5
dl
tej
-
só
-
reszelt szerecsendió
-
őrölt bors
a mártáshoz:
-
25
dkg
gomba
-
6
dkg
vaj
-
0,5
dl
tejszín
-
1
dl
fehérbor
-
1
fej
vöröshagyma
(kisebb)
-
5
dl
alaplé
-
kakukkfű
-
só
-
őrölt bors
a tálaláshoz:
-
kevés reszelt sajt
-
kevés vágott petrezselyem
Elkészítés
-
Először elkészítjük a tésztát. A liszttel és a tojásokkal tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva legalább félórát a hűtőben pihentetjük. Géppel vagy kézzel vékonyra kinyújtjuk, és ravioli vagy más szaggatóval kiszúrjuk, majd a sonkakrémmel megtöltjük. (A tészta korongok széleit kenjük be vízzel, hogy a tésztaszéleket kellően össze tudjuk zárni.)
-
A krémhez először a besamel mártást készítjük el. Egy kis lábosban 5 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, és rövid ideig kevergetjük. Ekkor a tűzről lehúzva, hozzáöntjük a tej felét. Csomómentesre kikeverjük, ekkor kerül bele a tej másik fele. Besűrítjük, ha szükséges kevés tejjel még hígíthatjuk. Ízesítjük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. A másik 5 dkg vajat habosra keverjük, és a kihűlt besamellel együtt a darált sonkához adjuk. Jól eldolgozzuk. (A besamelt apránként adjuk a töltelékhez, mert nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükség lesz.)
-
Elkészítjük a gombamártást. A vajat kis láng felett megolvasztjuk, majd beletesszük a finomra vágott hagymát, melyet üvegesre párolunk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük és lepirítjuk. A fehérbort és az alaplevet a gombára öntjük, és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a tejszínt és a mártást kiforraljuk. (A mártást mixerrel pürésíthetjük, de néhány gombaszeletkét - díszítésnek a mártás tetejére - hagyjunk meg.)
-
A raviolikat sós vízben kifőzzük, majd a tésztát a mártással, kevés reszelt sajttal, vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalhatjuk.