Sonkakrémmel töltött ravioli, tejszínes gombás mártásban

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 3 db tojás
  • a töltelékhez:

  • 10 dkg darált főtt-füstölt sertéshús (lehet maradék is)
  • 5+5 dkg vaj
  • 2,5 dkg liszt
  • kb. 2,5 dl tej
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt bors
  • a mártáshoz:

  • 25 dkg gomba
  • 6 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 5 dl alaplé
  • kakukkfű
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz:

  • kevés reszelt sajt
  • kevés vágott petrezselyem

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát. A liszttel és a tojásokkal tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva legalább félórát a hűtőben pihentetjük. Géppel vagy kézzel vékonyra kinyújtjuk, és ravioli vagy más szaggatóval kiszúrjuk, majd a sonkakrémmel megtöltjük. (A tészta korongok széleit kenjük be vízzel, hogy a tésztaszéleket kellően össze tudjuk zárni.)
  2. A krémhez először a besamel mártást készítjük el. Egy kis lábosban 5 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, és rövid ideig kevergetjük. Ekkor a tűzről lehúzva, hozzáöntjük a tej felét. Csomómentesre kikeverjük, ekkor kerül bele a tej másik fele. Besűrítjük, ha szükséges kevés tejjel még hígíthatjuk. Ízesítjük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. A másik 5 dkg vajat habosra keverjük, és a kihűlt besamellel együtt a darált sonkához adjuk. Jól eldolgozzuk. (A besamelt apránként adjuk a töltelékhez, mert nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükség lesz.)
  3. Elkészítjük a gombamártást. A vajat kis láng felett megolvasztjuk, majd beletesszük a finomra vágott hagymát, melyet üvegesre párolunk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük és lepirítjuk. A fehérbort és az alaplevet a gombára öntjük, és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a tejszínt és a mártást kiforraljuk. (A mártást mixerrel pürésíthetjük, de néhány gombaszeletkét - díszítésnek a mártás tetejére - hagyjunk meg.)
  4. A raviolikat sós vízben kifőzzük, majd a tésztát a mártással, kevés reszelt sajttal, vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalhatjuk.