Rácsos almás pite

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • a szóráshoz:

  • darált dió vagy zsemlemorzsa
  • a lekenéshez:

  • 1 db felvert tojás

Elkészítés

  1. A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd beletesszük a tojást, és a tésztát gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a citromlével meglocsoljuk. Ezután a cukrot a levétől kinyomott almához adjuk, megszórjuk a fahéjjal, valamint elkeverjük ½ dl almalében feloldott keményítővel. 1-2 percre a tűzhelyre tesszük, hogy a keményítő a felesleges folyadékot felszívja, majd levesszük a tűzhelyről és kihűtjük.
  3. A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb. 28 cm átmérőjű piteformát ki tudjuk vele bélelni úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. A kinyújtott tésztát belefektetjük a tálba, a peremen túllógó tészta felesleget levágjuk. A tésztát meghintjük darált dióval vagy zsemlemorzsával, és elsimítjuk rajta az almapürét.
  4. A maradék ¼ tésztát szintén kinyújtjuk, és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét, majd a tésztarácsot a felvert tojással lekenjük.
  5. A pitét 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.