Rácsos almás pite
Hozzávalók
a tésztához:
-
30
dkg
finomliszt
-
20
dkg
vaj
-
10
dkg
porcukor
-
1
db
tojás
a töltelékhez:
-
1
kg
alma
-
10
dkg
kristálycukor
-
1
db
citrom leve
-
1
teáskanál
őrölt fahéj
-
1
evőkanál
étkezési keményítő
a szóráshoz:
-
darált dió vagy zsemlemorzsa
a lekenéshez:
-
1
db
felvert tojás
Elkészítés
-
A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd beletesszük a tojást, és a tésztát gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
-
Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a citromlével meglocsoljuk. Ezután a cukrot a levétől kinyomott almához adjuk, megszórjuk a fahéjjal, valamint elkeverjük ½ dl almalében feloldott keményítővel. 1-2 percre a tűzhelyre tesszük, hogy a keményítő a felesleges folyadékot felszívja, majd levesszük a tűzhelyről és kihűtjük.
-
A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb. 28 cm átmérőjű piteformát ki tudjuk vele bélelni úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. A kinyújtott tésztát belefektetjük a tálba, a peremen túllógó tészta felesleget levágjuk. A tésztát meghintjük darált dióval vagy zsemlemorzsával, és elsimítjuk rajta az almapürét.
-
A maradék ¼ tésztát szintén kinyújtjuk, és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét, majd a tésztarácsot a felvert tojással lekenjük.
-
A pitét 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.