Quiche lorraine 2.

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 mokkáskanál
  • a feltéthez:

  • 20 dkg bacon
  • 1 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • az öntethez:

  • 3 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • kevés vaj (a sütőforma kikenéséhez)

Elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat/margarint, és a felvert tojás fokozatos hozzáadásával gyorsan összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és félórára a hűtőbe tesszük.
  2. A hűtőből kivéve - 2 sütőpapír között - a tésztát egy 22-24 cm átmérőjű piteformának megfelelően kinyújtjuk. A formát vajjal kikenjük, a tésztáról a felső papírt lehúzzuk, és a formába fektetjük úgy, hogy az a forma peremét is beborítsa. A tésztát szépen eligazgatjuk, a felesleget levágjuk.
  3. A formát - a vaksütéshez - megtöltjük valamilyen száraz anyaggal (pl. szárazbab, lencse, kerámiagolyócska stb.), és a 160 fokra előmelegített sütőben a tésztát halványsárgára sütjük.
  4. A baconszalonnát felkockázzuk, és a vajon kisütjük. A pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát aranysárgára megfonnyasztjuk.
  5. Az öntethez a tojásokat, a sóval, borssal, szerecsendióval, a tejszínnel és a tejföllel jól elkeverjük. Amikor a tészta halványsárgára megsült, a sütőből kivesszük, eltávolítjuk a szárazanyagot a papírral együtt.
  6. A hagymát a tészta alján elterítjük, rászórjuk a pirított bacont, megszórjuk a reszelt sajttal, végül ráöntjük a tojásos-tejszínes-tejfölös keveréket. A 160 fokos sütőbe visszatéve, kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Önmagában fogyasztva is finom, de salátával kínálva komplett ebéd vagy vacsora.
Recept megjegyzései

4 adag/3 730 kcal, 1 adag/932 kcal