Puncsszelet

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 8 db tojás
  • 21 dkg kristálycukor
  • 23 dkg liszt
  • a sziruphoz:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 kávéskanál puncsaroma (jó a rumaroma is)
  • néhány csepp piros ételfesték
  • a töltelékhez

  • 20 dkg piros színű lekvár (eper, málna, meggy, ribizli, erdei gyümölcs, stb.)
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált dió
  • a mázhoz:

  • 1 tasak Dr. Oetker puncsízű dekor cukormáz

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját a fele mennyiségű cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a maradék cukorral kemény habbá felvert fehérjét. Egy kb. 40*32 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a piskótamasszából, két részletben egy-egy lapot sütünk. (Előmelegített sütő 180 fok, légkeveréses 165 fok, kb. 15-20 perc.) Ha elkészültek, gyúródeszkára borítva hagyjuk kihűlni.
  2. Közben a kristálycukrot a vízzel felfőzzük, ízesítjük az aromával, belekeverjük az ételszínezéket, és ezt is hagyjuk kihűlni. A piskóta lapokat a hosszabbik oldalukkal párhuzamosan, 3-3 egyenlő csíkra vágjuk. Mind a 6 lapot megkenjük lekvárral, megszórjuk a mazsolával és a dióval. Ha ez kész, az egyik szélső tésztalapra óvatosan helyezzük rá a mellette találhatót úgy, hogy a lekváros oldaluk érjen össze. A harmadik tésztalapot is lekváros felével lefelé helyezzük az első kettőre, majd gondosan locsoljuk meg a puncsos lével.
  3. Ugyanígy járunk el a negyedik és ötödik lappal is, aztán helyezzük rájuk az utolsó, hatodikat is a lekváros oldalával lefelé, de ezt már nem kell meglocsolni. Ezután tegyünk a sütemény tetejére egy réteg folpackot, helyezzünk rá egy nehezebb könyvet, vagy fából készült vágódeszkát, és így tegyük be egy éjszakára a hűtőbe.
  4. Másnap a tasakon lévő előírás szerint elkészítjük a mázat, amelyet a sütemény tetejére csurgatunk, és széles pengéjű késsel elsimítunk. Ha a máz megszilárdult, olvasztott csokoládéval is díszíthetjük.
Recept megjegyzései

16 szelet/3 779 kcal, 1 szelet/236 kcal (Blikk Nők recept nyomán)